agapantus

Agapantus ili afrički ljiljan

U mnogim vrtovima i na terasama već od kraja svibnja možemo vidjeti neobično lijep cvijet ljubičasto plave ili rjeđe, bijele boje. Riječ je o Agapantusu – Afričkom ljiljanu ili Afričkom cvijetu ljubavi kako ga još nazivaju.


Ova prekrasna trajnica, porijeklom iz Južne Afrike, u Europu je donesena u 17. stoljeću, i od tada je postala nezaobilazan element u oblikovanju mnogih carskih dvorova, ali i tadašnjih vrtova.

U nas je agapantus došao znatno kasnije. Najprije u priobalna područja gdje se uzgajao u posudama kao iznimno dekorativna biljka, koja će čak uz minimalnu njegu razveseliti svaki prostor svojim prekrasnim cvatovima na visokim stapkama.

Ne zahtjeva previše njege, osim redovitog ljetnog zalijevanja. No, ako ga i ne zalijete neko vrijeme, neće propasti. Jedino što se može dogoditi jest da cvatnja toga ljeta izostane ili da biljka procvjeta tek pokojim cvijetom.

Uzgojni uvjeti

Agapantus nije zahtjevan za uzgoj, ali je ipak potrebno osigurati mu minimalne uvjete kako bi nam svake godine iznova podario nekoliko cvjetova. Sadi se u dobro dreniranim tlima bogatim organskom tvari. Zato, uzgajate li ga u vrtu, svake godine tlo oko njega obogatite svježim kompostom. Prihranjuje se tijekom razdoblja intenzivnog rasta, od proljeća do jeseni, posebno u vrijeme cvatnje. Također je nužno osigurati redovito i obilno zalijevanje, tijekom ljetnih mjeseci, dok zimi zalijevamo rijetko, toliko da supstrat bude tek blago vlažan.

Uzgaja se na potpuno osunčanim položajima, makar mu u našem priobalnom području gdje vladaju velike vrućine odgovara blaga zasjenjenost tijekom poslijepodneva.
U područjima s blagom klimom i tijekom zime će bez problema podnijeti boravak na otvorenom, budući će bez problema podnijeti temperature od oko 4 stupnja C. Ondje gdje su temperature ispod nule sasvim prirodna pojava, preporučljiva je nešto dublja sadnja gomolja. Kao dodatna zaštita od smrzavanja gomolja, pred zimu tlo malčiramo zrelim kompostom, suhim lišćem ili kojim drugim pogodnim materijalom.

Agapantus se može uzgajati i kao sobna biljka. U tom slučaju biramo manje sorte, koje neće zauzeti previše mjesta u stanu. Prezimljuje u hladnoj, negrijanoj prostoriji na temperaturi od 4-15 stupnjeva C.

Od štetnika se agapantusom goste tek puževi, kojima su sočni, mesnati listovi omiljena slastica. Zato njihovu prisutnost redovito kontrolirajte. Nešto rjeđe, duboko među listovima možemo zamijetiti i štitaste uši koje oslabljuju cijelu biljku, pa kod takvih česti izostaje cvatnja.

Uzgoj u posudi

agapantus u posudiSvi oni koji nemaju vrt, mogu uživati u ovoj prekrasnoj vrsti i na balkonu ili terasi. Agapantus je naime vrsta koja će odlično uspijevati uzgajana u velikim posudama. U područjima gdje su zimski mrazevi rijetkost, agapantus bez ikakvog problema može i tijekom zime ostati na otvorenom. Možda će tek za iznimno jakih zima biti potrebno posudu u kojoj je posađen odignuti od tla, te obaviti zaštitnim materijalom.

Tamo gdje su zime hladne, obavezno ga sklanjamo u zatvorene, negrijane prostorije gdje temperatura ne pada ispod 0 stupnjeva C. U proljeće posudu premještamo na dobro osvijetljeno mjesto, gdje uz redovito zalijevanje i prihranjivanje brzo potjera nove izdanke, a uskoro i cvjetne stapke.

Presađivanje svake 3-4 godine

Nije preporučljivo često ga presađivati, budući je cvatnja najizdašnija kada korijenje potpuno ispuni uzgojnu posudu.

Svake tri do četiri godine ga podijelimo, kako bi i dalje nesmetano cvjetao. Dijeli se u proljeće tako da se od matične biljke odvoje postrani izboji. Svaki takav izboj mora imati dobro razvijeno korijenje te nekoliko dobro razvijenih pupova ili listova.

Presađuju se u pojedinačne posude gdje se uzgajaju do konačne sadnje na stalno mjesto.

Oni, požrtvovniji vrtlari pokušat će agapantus razmnožiti i sjetvom sjemena. Rezultat će biti očaravajući. Jedino na što se trebate pripremiti jest kako ćete do prvog cvijeta pričekati nekoliko godina.