Biljke u stanu

Biljke u stanu poboljšavaju kvalitetu zraka

Svjedoci smo kako je danas atmosfera sve zagađenija, posebice u velikim gradovima, gdje prašina, dim, ispušni plinovi automobila i drugi zagađivači utječu na kvalitetu zraka.

To se direktno odražava i na zrak u zatvorenim prostorijama, našim domovima, uredima.

Kada tomu pridodamo cigaretni dim, te isparavanja raznih plastičnih masa, namještaja i svih onih proizvoda koje svakodnevno koristimo, zrak u prostorijama u kojima boravimo postaje sve, samo ne kvalitetan.

Boravkom u takvim prostorijama ljudi postaju zlovoljni, javljaju se glavobolja, umor, a mnogi su prve simptome alergija osjetili upravo u takvim prostorijama. Navedene simptome još su prije mnogo godina američki liječnici i znanstvenici opisali kao “Sindrom bolesne zgrade” (eng. Sick Building sindrom).

Oplemenite prostor biljkama

Zelenilo u zatvorenom prostoru nije samo oku ugodna dekoracija. Potvrdila su to i brojna istraživanja NASA-e, američke organizacije za istraživanje svemira, a kojima je za cilj bilo ustvrditi koje su to biljne vrste koje bi omogućile što kvalitetniji boravak čovjeka u svemiru.

Tako je istraživanjima utvrđeno kako su brojne vrste sobnog bilja za vrlo kratko vrijeme sposobne iz zraka eliminirati većinu štetnih spojeva, benzena ili formaldehida, na primjer.

Rade to na način da štetne spojeve iz zraka pretvaraju u spojeve potrebne za vlastiti rast i razvoj. U tome im pomažu i mikroorganizmi tla, do kojih putem korijena dolaze štetni spojevi, a koje potom razgrađuju u spojeve nužne za njihov vlastiti opstanak.

Neke od najpoželjnijih biljaka za očuvanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorijama jesu zmajevac (Dracena), žalosna smokva (Ficus bejamin), bršljan (Hedera helix), zlatni puzavac (Epipremnum aureum), jedarce (Spathiphyllum) ili svima dobro znana sobna sablja (Sansevieria).

Valja spomenuti i kaktuse koji su, barem prema najnovijim istraživanjima, savršeni neutralizatori štetnog zračenja kompjutora, uz koje danas provodimo sve više vremena.

Sve navedene vrste lako je pronaći u našim trgovinama, a radi se uglavnom o izdržljivim i dugovječnim vrstama. Većinu je vrlo jednostavno i razmnožiti, primjerice.

Biljke umjesto ovlaživača

Osim što će pročistiti zrak u prostoriji, pravilno razmještene biljke će isparavanjem i povisiti količinu vlage u zraku, što je naročito važno u zimskim mjesecima, kada grijanjem smanjujemo postotak zračne vlage.

Tako je, prema nekim istraživanjima, skupina od nekoliko lončanica sposobna ovlažiti zrak u prostoriji do te mjere, da postavljanje raznih ovlaživača (po radijatorima i drugim grijaćim tijelima) više nije potrebno.

Iz svega naprijed navedenog proizlazi kako zelenilo nije samo oku ugodna dekoracija našeg doma, već je postalo i bitan čimbenik koji nam svakodnevni život čini kvalitetnijim.